mitől lesz tűzállóbb a fazék

-Kvarc: A kvarc az agyagban, mint kovaliszt, homok és kavics formájában fordulhat elő. A kvarcliszt és a homok soványítja az agyagot, fokozza tűzállóságát. A finom kovalisztet főleg kőagyagáruk készítésénél alkalmazzák, mivel magasabb hőmérsékleten összeolvad az agyag alkotórészeivel, s az agyag tömörre ég. A durvább szemcséjű homok, növeli az agyag tűzállóságát. A durva kvarc csak a szemcsék felületén vegyül az agyag többi alkotórészével. 

Tűzálló agyagáruk gyártásához a tűzálló agyagot csak szemcsés kvarccal lehet soványítani. Az agyagba kerülő kavics szét is robbanthatja az edényt, ezért az ilyen agyagot meg kell tisztítani használat előtt. 

-EI nem mállott ásványok és kőzettörmelékek: A földpát általában finom, apró szemcsékben van jelen az agyagban, mely csökkenti az agyag tűzállóságát. Magas hőfoknál az ilyen agyag jól zsugorodik, kemény, kagylós törésű lesz

Megjegyzések